U bent hier

Ballonfestival

Vrijdag, zaterdag en zondag zijn tientallen luchtballons op weg naar jou! Geen betere plaats in België om met zo'n groot aantal ballons op te stijgen dan de grootste markt van het land, die van Sint-Niklaas. Het is een jaarlijks indrukwekkend en kleurrijk schouwspel: luchtballons in vele maten en vormen die het Wase luchtruim kiezen. Er zijn de gasballons met hun nostalgische look. De telegeleide minispecialevormballons zijn een leuke attractie voor de allerkleinsten. De tientallen heteluchtballons stijgen de ene na de andere vlot op, met de typische geluiden van gasbranders op de achtergrond. En als laatste komen de meest indrukwekkende ballons, de special shapes. 

Ontdek hier welke ballons je mag verwachten dit jaar!

VRIJDAG 04 SEPTEMBER 2020
18.00u: Installatie luchtballons
18.30u: Opstijgen van heteluchtballons en specialevormballons
18.30u: Doorlopend minispecialevormballons
22.30u: Nightglow (lantaarnballonballet)

ZATERDAG 05 SEPTEMBER 2020
07.00u: Opstijgen heteluchtballons
14.30u: Installatie authentieke gasballons
16.00u: Opstijgen authentieke gasballon
16.00u: Kapitein Winokio
17.00u: Minispecialevormballons
17.30u: Installatie luchtballons
18.00u: Opstijgen heteluchtballons en specialevormballons 

ZONDAG 06 SEPTEMBER 2020
07.00u: Opstijgen heteluchtballons
17.00u: Minispecialevormballons
17.30u: Installatie luchtballons
18.00u: Opstijgen heteluchtballons en specialevormballons 

GESCHIEDENIS

De ballonmeeting is ontstaan in 1948 ter herdenking van de bevrijding van de stad tijdens WOII. De slachtoffers worden nog altijd herdacht tijdens een officiële plechtigheid op zondagvoormiddag.

Met dit evenement etaleert de stad sinds 1948 ook haar imago als ballonstad. De toegewijde en gepassioneerde ballonfamilie Sax staat in voor de organisatie van de ballonmeeting. Maar met de Vredefeesten houdt het niet op. De Grote Markt is een permanent opstijgterrein voor ballons midden in de stad. Ook op andere plaatsen in Sint-Niklaas stijgen regelmatig ballons op. De stad heeft haar eigen stadsballon en een telegeleide ministadsballon en in Europark Zuid in Sint-Niklaas bevindt zich ook het eerste en voorlopig enige Belgische propaangasvulstation voor ballonvaarders.