Castrohof

Refu-acts cirQ

Behalve knotsgek is cirQ ook geëngageerd. In een aantal zogenaamde refu-acts worden de bezoekers geconfronteerd met het dagdagelijkse leven van een vluchteling.

REFU-SALON

Zaterdag 2 september van 14.30u tot 18.00u en zondag 3 september van 14.00u tot 17.00u.

Kapsalon Baghdadi-style!

Abdo, de topkapper van Palestina of Zaid, de beste kapper van Bagdad richten een kapsalon in en kwafferen je mannelijke en vrouwelijk bezoekers zodat ze mooier naar huis vertrekken dan dat ze gekomen zijn! Abdo’s specialiteit is resm al hawajeb balkuet of gezichtsepilatie met een touwtje.

 

REFU-TRAVEL

zaterdag 2 september van 14.30u tot 18.00u en zondag 3 september van 14.00u tot 17.00u.

Nog nooit was reizen naar Aleppo of Baghdad zo goedkoop!

Mohsen heeft het gat in de markt gevonden. Recent maakte hij de reis uit het Midden-Oosten naar België. Vreemd genoeg merkt hij dat de gemiddelde Belg liever voor de 13e maal naar het saaie Frankrijk reist of, stel je voor, naar de koude van Stockholm! Onbegrijpelijk, en dat terwijl er net heel veel bussen, boten en containers leeg terug vertrekken uit Europa naar Syrië, Afghanistan of Irak.
Als je verder kijkt en de ommezijde van de folder bekijkt zie je meteen dat de bestemming in realiteit geen droomreis zal opleveren. De reis en de folder zijn op deze manier maar een aanleiding voor een gesprek met Mohsen of de regio, ons beeld erover en zijn eigen ervaringen daar en hier.

 

REFU-MERCHANDISE

zondag 3 september van 14.00u tot 17.00u.

Hoe kan je de Tour from Hell van een vluchteling met trots dragen?

CirQ leerde enkele vluchtelingen kennen die een ongelofelijke, onmenselijk lange en zware tocht achter de rug hadden om uiteindelijk in België te stranden. We leerden hen zeefdrukken en ontwierpen samen een t-shirt waarop ze hun 'Tour from Hell' zelf afdrukken.
Iedereen wordt uitgenodigd om een praatje te maken over hun tour en hun ervaringen en hen live te zien drukken.

 

REFU-DOUANE

zaterdag 2 september van 14.30u tot 18.00u en zondag 3 september van 14.00u tot 17.00u.

Onze douaniers weten graag alles. Ze leggen met een duivels plezier iedereen op de rooster. Het enige probleem is dat de mensen die binnen willen de taal van de douaniers niet spreken! "در خيابان شما چند عدد قصابي وجود دارد؟"' "سايز پا شما چنده ؟" Een knullige assistent maakt er van "Hoeveel slagers zijn er in uw straat?", maar het kan evengoed betekenen "Gaat u achteraf recht naar huis?".
Eenmaal het gesprek achter de rug krijg je een stempel op je "attest van immatriculatie". Een stevige handdruk bezegelt je toelating op Castrohof.