U bent hier

 

Ballonfestival

Ballonnen zijn niet weg te denken tijdens de Vredefeesten. Dat is ook dit jaar niet anders. Als het weer meezit, kleuren ook dit jaar talloze ballonnen de hemel boven Sint-Niklaas tijdens het weekend van de Vredefeesten.  

De ballonnen zullen tijdens deze editie helaas niet vanop de Grote Markt opstijgen. Enkel de piloten en passagiers zullen weten waar de geheime opstijglocaties zijn. Je zal het spektakel dit jaar dus nog niet van dichtbij kunnen meemaken. Genieten van kleur en special shapes in de lucht kan gelukkig wel en op een volledig coronaveilige manier. Vergeet zeker niet omhoog te kijken tijdens het Vredefeesten-weekend! 

Zaterdag en zondag zullen er 40 gewone ballonnen de lucht in gaan en 10 special shape ballonnen. De tientallen luchtballonnen stijgen de ene na de andere vlot op, met de typische geluiden en gasbranders op de achtergrond.

Nog een vleugje geschiedenis over de oorsprong van de ballonmeeting.
De ballonmeeting is ontstaan in 1948 ter herdenking van de bevrijding van de stad tijdens WOII. De slachtoffers worden nog altijd herdacht tijdens een officiële plechtigheid op zondagvoormiddag. 

Met het evenement etaleert de stad sinds 1948 ook haar imago als ballonstad. De toegewijde en gepassioneerde ballonfamilie Sax en Rosseneu staan in voor de organisatie van de ballonmeeting, maar met de Vredefeesten houdt het niet op. Wist u dat de Grote Markt een permanent opstijgterrein is voor ballonnen? Jammer genoeg zullen de ballonnen tijdens de Vredefeesten dit jaar niet opstijgen vanop de Grote Markt. De stad heeft ook haar eigen stadsballon en telegeleide ministadsballon. Wie weet kan jij hem wel in de lucht spotten. In het Europark Zuid in Sint-Niklaas bevindt zich ook het eerste en voorlopig enige Belgische propaangasvulstation voor ballonvaarders.

Bekijk de deelnemende ballons