
Ballonfestival
- Onze activiteiten
- Deelnemende ballonnen
- Miniballons
- Vredefeesten Balloon Trophy
- Lantaarnballonballet
- Sfeerbeelden
- Plan je bezoek
Ballonfestival
Ballonnen zijn niet weg te denken tijdens de Vredefeesten. Dat is ook dit jaar niet anders. Als het weer meezit, kleuren ook dit jaar talloze ballonnen de hemel boven Sint-Niklaas tijdens het weekend van de Vredefeesten.
De ballonnen zullen bij goed weer opstijgen vanop de Grote Markt. Zaterdag en zondag zullen er 40 gewone ballonnen de lucht in gaan en 10 special shape ballonnen. De tientallen luchtballonnen stijgen de ene na de andere vlot op, met de typische geluiden en gasbranders op de achtergrond.
De geschiedenis van het ballonfestival
Nog een vleugje geschiedenis over de oorsprong van de ballonmeeting.
De ballonmeeting is ontstaan in 1948 ter herdenking van de bevrijding van de stad tijdens WOII. De slachtoffers worden nog altijd herdacht tijdens een officiële plechtigheid op zondagvoormiddag.
Met het evenement etaleert de stad sinds 1948 ook haar imago als ballonstad. De toegewijde en gepassioneerde ballonfamilie Sax en Rosseneu staan in voor de organisatie van de ballonmeeting, maar met de Vredefeesten houdt het niet op. Wist u dat de Grote Markt een permanent opstijgterrein is voor ballonnen? De stad heeft ook haar eigen stadsballon en telegeleide ministadsballon. Wie weet kan jij hem wel in de lucht spotten.
In het Europark Zuid in Sint-Niklaas bevindt zich ook het eerste en voorlopig enige Belgische propaangasvulstation voor ballonvaarders.
Hier vind je alle deelnemende ballonnen terug
Heteluchtballons
Specialevormballons
Miniballons
Een miniballon of ook wel modelballon genoemd, is een echte vliegende telegeleide luchtballon. Dat wil zeggen dat het zoals een vliegtuigje vanop afstand gestuurd wordt. Een mini ballon ziet er bijna hetzelfde uit als zijn grote broer, de heteluchtballon. Zo wordt de miniballon ook gevuld met warme lucht en heeft eveneens een mandje. Het enige verschil is dat een miniballon, zoals de naam al aangeeft, een stukje kleiner van formaat is. Naast de klassieke ballonvorm kunnen miniballons ook ludieke vormen aannemen. Een zeepaardje, een bij of een beer? Niets te gek!
Hieronder ontdek je welke mini ballons te bewonderen zijn tijdens de Vredefeesten.










Balloon Trophy
In samenwerking met de Sportcommissie van de Koninklijke Belgische Ballonvaart Federatie vzw wordt dit jaar de allereerste editie van de Vredefeesten Balloon Trophy gehouden. Naast de traditionele ballonvaarten vanaf de Grote Markt zal er dit jaar ook een competitie worden georganiseerd voor Belgische piloten in en rond Sint-Niklaas.
Tijdens deze wedstrijd moeten de piloten een veelvoud aan opdrachten tot een goed eind brengen. Zo moeten ze zo nauwkeurig mogelijk naar een doel navigeren of moeten ze bepaalde figuren en hoeken varen boven het landschap.

Lantaarnballonballet
We sluiten de eerste dag van het Vredefeestenweekend af in stijl. Om 22.30 uur verwelkomen we het lantaarnballonballet. Een prachtig samenspel van dans, muziek, licht en natuurlijk de ballonnen. Op de tonen van sierlijke muziek, gezongen door Sopraan zangeres Lies Vandewege, lichten de ballonnen stuk voor stuk op.

Sfeerbeelden
Geniet van enkele beelden uit voorgaande edities van de Vredefeesten.












